Pizza osasungarria (kuiatxoarekin egindako masa) [Interneteko baliabidea - Webgunea - Erronka] / Amaia Castorenea
Mundu osoan, lagun arteko momentu goxoak sinbolizatzen dituen jaki bakar bat hautatu behar balitz, PIZZA-k lehen lekua irabaziko luke... Munduan kontsumitua den lehen jakia da eta 2017-tik geroz, Napoliko pizza UNESCO-k humanitatearen ondare mundial imaterialean sar arazi du. Esan behar da pizzak jateko aitzakiak ez direla falta: lagun arteko aperitifa, ahamenez jandako afari, futbol matxa... askotan partekatze eta laguntasun sinbolo bat. Hala eta guztiz ere, elikaduran adituek, pizza gaurko gizarte aberatsen gaizki-elikatze orokortuaren sinboloetarik bat bezala izendatzen dute (edukitzen duen gantz eta gluzido kantitate haundiagatik)... Nahiz eta pentsatzen dutan DENETARIK jan dezakegula nahiz eta gure elikadura zaindu (garrantzitsua irensten dugunaren kantitatea delako), aholkatuko nuke ahalik eta gehienetan pizzak norberak prestatzea osagaiak hobeto hautatzeko eta bakoitzaren kantitatea neurtzeko. Honek, kalitatezko mozkinen lehenestea ahalbidetzen du (biologikoak, kontserbatzailerik gabekoak, barazki freskoak...) bai eta ere pizza elikadura aldetik interesgarria eta orekatua den plater bat bihurtzea. Gluzidoen kantitatea guttitzeko masa fin baten egitea komeni da, guarnizioa osatzeko barazkiak lehenetsi eta gasnaren kantitatea neurtu... Errezeta honetan, pizzaren masa arintzea proposatzen dut kuiatxo rallatua osagaietan integratuz. Horrez gain, elikadura aldetik interesgarriagoa bihurtzen dut gari irina txitxirio irinarekin ordezkatuz (proteina begetalak hornitzen ditu)....
Egile nagusia: | |
---|---|
Argitaratua: |
Lasarte-Oria
: Iametza interaktiboa S.L.
, 2020
|
Bilduma: |
Egingarriak (Iametza)
|
Gaia: | |
Generoa / Forma: |
Baliabide digitalak
Curriculumeko baliabideak EIMAk onetsitako materialak Eduki digital didaktikoak Erronketan oinarritutako ikaskuntza |
Loturak: |
Joan material honetara |
Adina / Maila: |
LMH, DBH |

Material-mota | Kokapen-kodea | Egoera | Barra-kodea |
Lehen Hezkuntza | INTERNETEKO BALIABIDEA | EK20100459 |