Masen errebolta / José Ortega y Gasset ; [euskaratzailea, Juan Antonio Letamendia ; berrikuslea, Jose Antonio Mujika ; hitzaurregilea, José Jiménez Blanco] - Ortega y Gasset, José (1883-1955) (Pentsamenduaren klasikoak (Klasikoak), 1994)
Bere obra ospetsuen eta hedatuena da. Politizazio-une batean sortu zen obra gaizki ulertua izan zen. Autorearen ezagutzaile sakona den Julián Mariarentzat "oso arazo zehatz eta mugatu batez ari den obra da eta Ortegaren Soziologiako kapitulu bat besterik ez da, zeinak esaten baitzuen bere adierazpenei esanahi politiko bakarrik edo, nagusikien ematetik ihes egin behar zela". Ortegak berak aitortzen du ez obra eta ez bera ez direla politikoak eta bertan lantzen den gaia, politikaz aurrekoa dela eta haren lurtzoripekoa dela. Obrak bi parte nagusi ditu, frantsesentzako hitzaurreaz eta ingelesentzako hitzatzeaz gainera.