Narziso berriaz gogoetak - Atxabal, Juana (Bilbo : Udako Euskal Unibertsitatea, 1992)
"Narziso Berriaz Gogoetak" izeneko saiakera honetan, Modernotasunaren emaitza eta ukapen den gaurko Posmodernotasunaren ezaugarriak, interpretazio kritikoa eta etorkizunerako kimu berri uste direnak eskaintzen dira. Egileak adierazten duenez, gure aurrekoak aroak zituen oinarriak utzi egin dira orain, eta zeri eutsirik gabe eta norantz abiaturik ezean zutitu da beseteenganako solidaritatea eta konpromisuak baztertzen dituen gizaki osoro indibidualista den Narziso berria. Metapublizitatearen olatuan bizi den Narziso-k errealitatearen ikuskera zatitua du, historian eta politikan jarri zen konfidantza ere galdu egin du eta nahiko zaio bere buruaz arduratzea. Filosofiaren arloan, ahultasuna etorri da epistemologi metodo izatera. Subjetuaren argaltzea hartu da sendaduraren bidetzat. Subjektu ahulak esperientziaren egoera historiko-kulturaletik hasten du bere pentsaera-ibilaldia. Pospodernotasunak -egileak azaltzen duenez-, alde ilunen ondoan, baditu bere alde osoro positiboak ere. Galdekizun kezkagarriak eta ahalbide eta esperantza berriak sorterazten ditu postmodernotasunaren mund
1991.eko "Pedro Axular" Sariaren Saiakera irabazlea
Keywords: Postmodernismoa; Saiakerak; Baliabide digitalak