Gotikoa Bizkaian - Esnaola, Isabel; Moreno, Merche; Berriotxoa, Joseba Andoni; Koch, Sigfrido (1908-1973) (Donostia : Kriselu, 1990)
Gotikoa, burgesiaren agerketa, merkatalgoaren loraldia eta Behe Erdi Aroan ikusitako industriaren gorakadarekin batera etorri zen. Arte hiritarra da, beraz, eta bertan agertzen den monumentu nagusia katedrala da, erromanikoko artearekin kontrajarrita, hori erlijio-artea izan baitzen funtsean. Hiribilduen fundazioen fenomenoa nolabaiteko atzerapenarekin ikusten da Bizkaian, Europarekin konparatuz. Berrehun urteko epealdia betetzen du, XII. mendearen bukaeratik XIV.aren bukaera bitartean, hain zuzen ere. Garai horretan hasiko dira gotikoko eraikuntza nagusiak Bizkaian. Bilbon, Durangon, Bermeon, Lekeition, Urduñan, Balmasedan, Portugaleten, Gernikan eta abarretan ikusten dira eraikuntza horiek. Herri guzti horiek harreman zuzena dute merkataritzarekin, bai itsas-portu diren, bai Mesetatik itsasertzerantz datozen bideen mugetan kokaturik dauden neurrian.
Hiztegia: 93.-94. or.
Keywords: Arte gotikoa -- Bizkaia -- Historia; Euskal artea -- Historia; Monografiak