Gotikoa Nafarroan - Gil Massa, Jesús; Aranburu, Maria Jose; Berriotxoa, Joseba Andoni; Koch, Sigfrido (1908-1973) (Donostia : Kriselu, 1990)
Arte gotikoa Nafarroan Santxo VII. indartsua errege zela azaltzen da. XIII. mendean oraindik protogotikoarekin batera agertzen zaigun arren. Champagne-ko dukeak Nafarroako errege bezala jarri zirenean finkatu egin zen arte mota hau, monastegien eraikuntzak bultzatuko dituen Teobaldo II.arekin batez ere. Nafarroa eta Frantziako dinastien arteko batasunaren ondorioz gotiko garbiena sartuko zaigu erresuman, eta Evreux-eko etxeak jarraitu egingo du joera honekin. Nafarroako arte-iharduera ia etengabea izango da. 1441ean Doña Blanca hil arte: bando arteko gerrek gerarazi egingo dute ordurarteko iharduera aberatsa. Lanak Iruñeako katedralaren eraikuntzarekin berhasiko dira mendearen azken laurdenetan. Aipaturiko katedral hau izango da erdi aroko artearen zikloa ixten duena.
Hiztegia: 113.-114. or.
Ixaka Lopez-Mendizabal Saria 1991: Euskara irakasteko testu-libururik hoberena
Keywords: Arte gotikoa -- Nafarroa -- Historia; Euskal artea -- Historia; Monografiak