Gotikoa Gipuzkoa eta Iparraldean - Kortadi, Edorta; Moreno, Merche; Aranburu, Maria Jose; Berriotxoa, Joseba Andoni; Koch, Sigfrido (1908-1973) (Donostia : Kriselu, 1990)
Errepertorio gotikoen sarrera Euskal Herrian, penintsulako gainerako lekuetan bezala, zisterreko praileei eta Burguniatik emandako hedapenari esker izan dela dirudi. Frantziatik, Italiatik, Espainiatik eta Europako erdialde osotik, zisterrekoek 2.000 etxe baino gehiago eraiki zituzten. Zisterreko elizak, horrela, estilo gotikoaren aurrerapen bihurtu ziren, arku zorrotza eta gurutze-ganga erabiltzen bait zituzten. Izan ere, bai hirien ikuspegitik eta bai erlijioaren ikuspegitik, herrien eta hirien handitzeak, erromanikoan ikusi gabeko arazoak planteiatu zituen arkitekturan. Burguetako eta hirietako bizimodu berriek etxebizitza handiak eta luxuzkoak eskatzen zituzten baseliza txikien, elizen eta monastegien lekuan, udal korporazioen eta ermandate berrien egoitzak izango ziren edifizioak, alegia. Behar guzti horien ondorioa, estilo gotikoaren apur-apurkako agerpena eta erromanikoaren desagerpena izan zen.
Hiztegia: 99.-100. or.
Keywords: Arte gotikoa -- Gipuzkoa -- Historia; Arte gotikoa -- Iparraldea -- Historia; Euskal artea -- Historia; Monografiak