Zirkua amets / [testua] Joxan Ormazabal ; [irudiak] Iraia Okina - Ormazabal, Joxantonio (1948-2010) (Pamiela : Faktoria K de libros, 2009)
Zirkua amets bidaia bikoitza baten istorioa da: benetako bidaia eta irudimenezko bidaia. Ezinezkoa ere posible den mundura baterako bidaia, eta gero itzulerako bidaia gure mundura. Liburu honek esna amets egiteko aukera ematen du... Pertsonaia nagusiek -amona eta iloba- abentura zoragarri bat hasiko dute, eta neskatoarentzat abentura fantasiazko amets bihurtuko da. Liburuak haurrentzako mundu erakargarrira garamatza: zirkuaren mundu magikora. Amets bat beste amets baten barrenean, eta nahasian aterako dira malabaristak eta pailazoak eta elefanteak lainoz eginak, eta hezur-haragizko ikusleak. Amets betea, une batez amets gaizto ere bihurtuko dena... J. Ormazabalen eta I. Okinaren lanari II. Etxepare Beka eman zitzaion 2008. urtean (Etxepare Beka Nafarroako 23 toki entitatek -udalak eta mankomunitateak- antolatutako sari bat da, Euskararen Nafar Institutuaren laguntzarekin), haurrentzako euskarazko album irudidunak sortzeko proiektu hoberena zelakoan. Epaimahaiak -Manu Lopezek, Elena Odriozolak, Agurtzane Villatek eta Xabier Etxanizek osatua- Zirkua amets liburuaren egitura borobila nabamendu zuen, maisuki heltzen baitio haurraren beldurren gaiari. Estetikaren ikuspuntutik, istorioa eszenatoki minimalistan gertatzen da. Koloreak leunak eta finak dira, ipuinaren ametsezko mundua adierazten dutenak.