Kontu zaarrak / José Arratibelek Ataungo ergonen entzun eta jasoak ; itzaurrea, Latxagak - Arratibel, Joxe (1923-2011) (La Gran Enciclopedia Vasca, 1980)
Ahozko ipuingintza aberatsa izan da mende luzeetan zehar. Jende asko ibili da urteetan, ahozkotasunaren harribitxiak xarmanduta, non bildu eta gorde asmatu nahian. Soilik idazle baten maisutasunak ziurta lezake halakorik, ordea. Non aurkitu baina idazle hori? Ez dira hain ugariak, altxor horren distirak barru-barrutik aletuta paperera bihurtzeko gai izan direnak. Horietako idazle bat, guztien artean gailurra, Joxe Arratibel da. Izan ere istorio hauek, kontalari handi baten sena erakutsiz, gure ahozko mende luzeen arnasa jaso dute ahurka "Kontu zaharrak" liburu honetan. Urruneko gariek hitz egiten digute bere lerroetan, euskaraz nahiz erdal hizkuntza askotan kontatu eta aditu ahal izan diren istorio ugari: kontu zaharrak. Kontu betikoak.