Euskal Harria : [eta beste 119 olerki = La piedra vasca : y otras 119 poesías] - Aresti, Gabriel (1933-1975) ([Zarautz] : Susa ; [Bilbo] : Udala : Bizkaiko Foru Aldundia, 1986)
"Euskal Harria"k 120 poema zituen, baina 1967 urtean argitara eman zenean 70 poemekin izan zen. Zer gertatu zen bitartean? Zentsura. Liburuak, Arestik pentsatu zuen bezala, Agustin Ibarrolaren marrazkiak ere bazeramatzan, hauetariko batzu ere -azalarekin batera- bidean galdu ziren, kausa berdinaz. Paradoxa, jatorrizko liburuko poemarik zentsuratuena adieazpen askatasunaren aldakekoa izan zela. Oraingoan eskaintzen dugun "Euskal Harria" hau zentsura pasa baino lehenagoko bertsioa da, nahiz eta aurretik ongi aski badakigu zentsuragatik 1967an kaleratu ezin izan zituen zenbait poema ondorengo liburu ea argitarazioetan kaleratu zituela Arestik. Azaleko grabatua ere zentsurak zati ñimiño batean baino pasatzen utzi ez zuen huraxe da.
Keywords: Poesia; Helduentzako Literatura; Baliabide digitalak