Euskal Herria Erdi Aroan (I) / [testugileak] Jose Angel Garcia de Cortazar y Ruiz de Aguirre, Beatriz Arizaga Bolumburu - Garcia de Cortazar, José Angel (Historia eta Gizartea (Gaiak), 1991)
Gaurko Euskal Herriaren hainbat ezaugarrik Erdi Aroan aurkitzen dituzte beren sustraiak. Halaxe azaltzen digute J.A. Garcia de Cortazar eta Beatriz Arizaga ikertzaile ospetsuek, bi alez osaturiko lan ulergarri eta bikain honetan. Eskuartean duzun lehenengo ale hau lau ataletasn dago banandurik. Garaiko Euskal Historiaren ardatz nagusiak deskribatu ondoren, landa mundua eta haren inguruan garatu zen sistema sozio-ekonomikoa ezaugarritzen saiatzen dira egileak, monastegi ahaltsua izan zen Donemiliaga Kukulakoa eredutzat harturik. Espazio-antolakuntza kontrajarria erakarri zuen mundu hiritarra aztertzen da ondoren, hiribildu berrien esangura ekonomiko eta soziala ikusiz. Laugarren atalean, azkenik, aro guztietako gizakien beharrik premiatsuenak (jana, jantzia, aterpea...) garaikideek nola bete zituzten deskribatzen digu B. Arizagak.