Irakurtzeko egintzaren garrantzia : elkar osatzen duten hiru idazkitan / Paulo Freire ; itzultzailea, Arantxa Ugartetxea - Freire, Paulo (1921-1997) (Udako Euskal Unibertsitatea, 1990)
Munduaren irakurketa hitzaren irakurketaren aurretik egiten dela ulertarazten digu Paulo Freirek. Eta irakurtzen eta idazten ikastea, hots, alfabetatzea, lehenik eta behin, munduaren irakurketa ongi egiten eta dagokion testuinguruan ulertzen ikastea da, hizkuntza eta errealitateren arteko lotura harreman dinamikoan biziz. Irakurketa eta alfabetatzeren ikasketak hezkuntz egintzak dira, eta hezkuntza egintza politikoa da funtsean, hau da, hezkuntzaren neutraltasuna ukatu egiten du.