Mende baten aldarriak XX.ean jarriak - Amuriza, Xabier (1941-); Maia, Jon; Lanku Bertso Zerbitzuak (Oiartzun : Lanku, 2008)
Mendea luzea, zabala, adartsua da. Euskal Herrira mugaturik, hogeigarrenak bide eta bidegurutze amaigabeak utzi ditu gure oroimenean. Bertsoaren esparru erlatiboki txikian ere, urte osoa beharko genuke bertsolaritzak jaulki duen emaitza guztia berritzen. Inoiz, oihu, sarritan auhen, hemen aldarriak bakarrik jaso ditugu, eurok ere hautatzen nahitaez estuan bereiziak eta, hori bai, Euskal Herri osoa ordezkatzen dutenak. Gehienak bertso jarriak izanik, batzuetan ohartuko zarete bat-batean sortuak direla. Nola kantatu du bertsolaritzak gure hogeigarren mendeko ibilera politikoa? Aldarrien eragile maizkorrenak oinazea eta nahigabea badira ere, goza ezazue bertsolaritzak askotan saminez, batzuetan amorruz eta beti ere dotere kantatu digun mendearen radiografia entzunez.
Keywords: Poesia; Bertsolaritza; Helduentzako Literatura