Gertakarien urtzea - Garde Iriarte, Luis ([S.l.] : EEF, Euskalgintza Elkarlanean Fundazioa ; Irun : Alberdania, 2008)
Ez dago behatutakoa aldatzen ez duen behaketarik. Gertakariak ez dira gertatzen denboran, gertakariek denbora sortzen dute irauteko, denboran jarraitzeko. Jorge Wagensberg-en bi esaldi horietan dago Gertakarien urtzea honen abiapuntua eta mamia. Izan ere, poetaren jardueraren gakoa inguruko gauzak edo gertakariak behatzean (ikustean, aditzean, ukitzean, usaintzean, dastatzean) datza, ariketa horretatik bere interpretazioa sortzeko, bere ahots propioarekin. Gaurko zientziak berak onartzen duenez, begirada zientifikoak errealitatea zertxobait aldatzen badu, begirada poetikoak guztiz aldatzen ditu gertakariak, nahitaez, behatze ariketa horretan. Inguruko gertakarien urtze hori begirada sortzailearen emaitza da. Hurrengo urratsa birziklatzearena da: poema bat idaztean, finean, gure bizipenak, oroipenak, sentsazioak, ideiak, sentimenduak, irakurketak birziklatzen ditugu. Poesia edonon aurki daiteke (ez dut aurkitu zutaz edo nitaz solastatzen ez den berririk). Egunkari baten berrietan, igandeko gehigarriaren ataletan. Haren tintak hatz-mamiak zikintzen dizkigu, egunaren argiak edo belztasunak betsareak inprimatzen dizkigun bezala: ez dago idazteko bertze modurik. Memorian erdi urperatuan dugun poema zahar bat berriz oroitzean ere bertze poema bat idazten dugu.
Eusko Jaurlaritzako Kultura Sailaren laguntza izan du liburu honek
Idazlan honek Joseba Jaka V. Literatur beka jaso du, poesia alorrean
Keywords: Poesia; Helduentzako Literatura