Euskalkiak : euskararen dialektoak - Zuazo, Koldo (Donostia : Elkarlanean, 2008)
Euskalkia ez da errealitate estu eta zurruna; historiaren momentu batean sortu ziren euskararen barruko aldaerak, eta hizkera horiek aldatuz segitu dute geroztik, beste dialekto batzuetara hurbilduz edo haiengandik urrunduz, eta bere baitan ere gehiago berdinduz edo bereiziz. Izaera dinamiko hori oso aintzat hartu du Koldo Zuazok euskalkien gaur egungo argazkia egitean. Mendebaleko euskara, erdialdekoa, nafarra, nafar-lapurtarra eta zuberotarra, bost dira gaur egungo euskaran bizirik dauden dialektoak; horien baitan hamaika azpidialekto bereizi ditu egileak, eta tarteko hainbat hizkera. Guztien berri xehea ematen digu, hiztegi, ahoskera eta morfologiazko ezaugarri nagusiak zehaztuz, baita mapa ugari ere, gure hizkuntzaren geografia hobeki ezagutzeko.
Az.: euskalkien posterra barruan
Keywords: Euskalkiak; Monografiak