Gogo basatiak : zer duten animaliek benetan buruan - Hauser, Marc D.; Dewan, Ted; Aldasoro, Irene; Laka, Itziar; Euskal Herriko Unibertsitatea. Argitalpen Zerbitzua ([Bilbo] : ehupress, 2008)
Zer pentsatzen dute animaliek? Zer sentitzen dute? Ba ote dute emoziorik? Haserrea, oinazea, errukia sentitzeko gai al dira? Galdera horien erantzunak eskaintzen dizkizu liburu honek, psikologian, biologia ebolutiboan, neurozientzietan eta zientzia kognitiboan egindako aurkikuntzetan sendo oinarrituta. Zientzia-zabalkundeko liburu gehienek animaliak mutur biotariko batean irudikatzen dituzte: edo antropomorfismoan, animalia-itxurako gizakiak balira bezala, edo inolako sentipenik ez duten izaki mekaniko gisan. Hauser, aditu ospetsua da animalien kognizioaren gaian, eta hainbat alorretako emaitzak darabiltza animalien pentsamendua aztertu eta aurkezteko, aurretiazko ustekizunik gabe. Liburu honek argituko dizu nola moldatu dituen hautespen naturalak animalien gogoak: zenbatzen ote duten, nola aurkitzen duten etxerako bidea gauez, zergatik ez duten hitz egiten, errurik sentitzeko gai ote diren, sexua gozatzen ote duten, eta zergatik diren emozio batzuk unibertsalak eta beste batzuk bereziak. animaliak ez dira sentipenik gabeko automatak, ez eta gizakion isla hutsa ere; izaki beregainak dira, izadiaren indar konplexuek gidatzen eta moldatzen dituzte haien burutazio eta gogoak, gureak bezala.Prosa argi, bizi eta dotorea darabil Hauser-ek; David Premack aditu ezagunak ederki laburbiltzen duen moduan, hauxe da emaitza: "bidaia bikain bat animalien gogoetan zehar."
Erreferentziak: 433-484 or. ; aurkibide analitikoa: 485-507 or.
Wild minds
Keywords: Zientzia-dibulgazioa; Animaliak -- Adimena; Animaliak -- Ikasketa; Zientzia-dibulgazioa; Zientzia-dibulgazioa; Zientzia-dibulgazioa; Zientzia-dibulgazioa; Zientzia-dibulgazioa; Monografiak