Bi epaile frantziarrentzako eskutitza : Cruz de Honor de la Orden de San Raimundo de Peñafort domina jaso dutela eta / Gilles Perrault ; [itzulpena, Zorion Zamakola] - Perrault, Guilles (1931-2023) (Amaiur (Txalaparta), 2007)
1993ko maiatzaren zazpian, Espainiako Justizia ministroak Levert eta Leloire epaileak eta Stoller fiskala saritu egin zituen ETAren kontrako jardunagatik; Cruz de Honor de la Orden de San Raimundo de Peñafort domina eman zien hirurei. Gertakari horrek asaldatuta, Gilles Perraultek bere luma hartu zuen hurbil dauzkagun hainbat gairi buruz hausnarketa egiteko: euskal gatazka, historia, nazionalismoa, legea, tortura, terrorismoa, borroka armatua... Idazle engaiatuaren estilo zorrotzaz, zuzen eta gogor zuzentzen zaie epaileei: "Zuon borroka aurretik galduta dagoela esateko idazten dizuet".