Jai-Alai : kultura, nortasuna eta kirola = Cultura, identidad y deporte - Nabarralde Fundazioa; Iraizoz, Pello; Arraztoa Urrutia, Tiburcio; Egia Astibia, Víctor Manuel; Uriarte, Iñaki; Caballero Harriet, Francisco Javier (Iruñea : Nabarralde Fundazioa, 2025)
Pilota gure gizartearen kultura-adierazpen bereizgarrienetako bat da. Kirola, ikuskizuna, haurren jolasa (baita adinekoena ere), jaietako programaren ohiko erritoa Nafarroako herri askotan... Pilota euskaldunen ezaugarria bihurtu da, beste herrialde batzuetara "Euskal Pilota" izenarekin zabaltzeraino. Bestalde, frontoia pilotan jokatzeko tokia da. Berariaz ospakizunari eskainitiako esparrua da, eta herriko plaza izaten da askotan: "euskal agora" da. 2025eko urrian Iruñean euskal pilotari buruzko sinposiun bat ospatu dugu, bere kirol-dimentsioaz haratago doan jokua, kultura eta festa adierazpena nahiz gure nortasunaren adierazle bihurtu dena. Topaketa horretatik eratortzen dira argitalpen honetan txertatutako ponentziak.
Aurkezpena euskaraz eta artikulu guztiak gaztelaniaz
Keywords: Euskal pilota; Euskal kultura; Monografiak