Hezkuntza ekosozialeko hiztegia = Diccionario de educación ecosocial / editorea, José Manuel Gutiérrez Bastida ; [hitzaurrea, Iñaki Barcena Hinojal ; koordinazioa, José Manuel Gutiérrez Bastida ; lant-taldea, Adrián Almazán... et al. ; euskarazko bertsioaren berrikuspena, Iñigo Gallastegi] - Gutiérrez Bastida, José Manuel; Almazán Gómez, Adrián; Gallastegi, Iñigo (Euskal Herriko Unibertsitateko Argitalpen Zerbitzua, 2025)
2022an, Hezekos (HEZkuntza EKOSoziala) elkartea sortu da, beren ekodependentziaz eta interdependentziaz jabetzen diren hainbat pertsona aktibok, kritikok eta konprometituk osatutako komunitate bat. Elkarteak, eskolako eta eskolaz kanpoko hainbat esparrutatik, euskal gizartean Hezkuntza Ekosoziala aldarrikatu, sustatu eta garatu nahi du, eta ikuspegi antropozentristaren praktika «eraldatzaileak» salatzen ditu. Ekologia, gizartea eta etika uztartzen dituen ikuspegi batetik hezkuntza ikuspegiak birpentsatzeko premia horretatik sortu da Hezkuntza Eko-sozialaren Hiztegia. Hiztegi hau ez da soilik terminoen laburbilketa bat, planetarekin eta besteekin dugun harremanari buruz hausnartzeko gon-bidapena da. Hemen bildutako terminoek definizio batera hurbiltzen gaituzte, baina, gainera, ekintzarako eta itxaropenerako bideak irekitzen dituzte, pentsatzeko eta bizitzeko modu berriak eskatzen dituen mundu batean.