Hik hasi 306 : "nongoa zara" galdetzean, muga bat marrazten dugu (Lasarte-Oria : Xangorin, 2026)
"Hik Hasi" euskal heziketarako aldizkaria pedagogiaren inguruko euskal aldizkari bakarra da. Euskara hutsez argitaratzen den hilabetekaria da. Argitalpenarekin batera urtero jardunaldiak eta mota desberdinetako aktibitateak sortzen ditu. Lehen zenbakia 1995. urtean argitaratu zuen irakasle talde zabal batek, euskal hezkuntzari buruzko informazio, eztabaida eta elkargunerako bitarteko izan nahian. Besteak beste, irakasle haien artean zeuden Joxe Mari Auzmendi eta Lore Erriondo. "Hik Hasik" ezaugarri hauek hartu zituen abiapuntutzat: euskalduna, nazionala, hezkuntza komunitateko partaide guztiena, baterakoia, irekia, plurala eta independentea.
-Editoriala: Patriarkatua ikasgelatik ateratzeko -Iritzia: Nora Salbotx Alegria (Amaiurko eskolan maistra eta hikhasitarra) eta Eder Etxebarria Rojo (Baionako Bernat Etxepare Lizeoko irakaslea eta hikhasitarra) -Hileko irudia: Jangelak greban -Gai nagusia: "Nongoa zara ?" galdetzean, muga bat marrazten dugu (2025eko abenduaren 12an, Mondragon Unibertsitateko Humanitate eta Hezkuntza Zientzia Fakultateak "Eguneroko arrazakeria egoerak ikastetxean : guztion erronka" izeneko jardunaldia antolatu zuen) -Elkarrizketa: Adriana Guzman Arroyo (Aimara irakaslea eta Boliviako Abya Yalako feministen antolakundeko kidea) -Esperientzia: Kantutegi tradizioanala belaunaldi berrientzat ("Odon kantuz" ekimena, Gasteziko Odon de Apraiz ikastetxea) -Ekarpena: Euskaran ardaztutako prestakuntza, bidegurutzean (Iñaki Aristondo eta Ainhoa Agirreazaldegi, IRALEko hainbat irakasleren izenean) -Ekarpena: Abian da Non edo non bideopodcasta (Haziera eta heziketa gaiak landuko dira) -Ahalduntze eskola: Mitoa ala errealitatea? (Nerea Arriola eta Unai Ribera, Ehiera kooperatiboko kideak) -Proposamena: Autismoak eskolan ere lekua du (Autismoaren Kontzientziaziorako Nazioarteko eguna da apirilaren 2a) -Atzeko atetik: Mikel Aseginolaza Agirretxe (Tolosako Herrikide ikastetxeko Bigarren Hezkuntzako zuzendaria)
2026/02/05
Keywords: Guzman Arroyo, Adriana; Eskola alorreko aldizkaria; Arrazismoa; Kulturartekotasuna; Inklusioa; Autismoa; EIMAk onetsitako materialak; Elkarrizketak