Dena egiteke dago, zinema tirokatu / koordinazioa, Iratxe Fresneda ; artikuluak, Tania Arriaga Azkarate ... [et al.] - Fresneda, Iratxe; Arriaga Azkarate, Tania; Arruza, Aitor; Hernandez Eyheramonho, Maite; Martinez de Osaba, Gentzane; Ovejero Alfonso, Olatz; Villota Sadaba, Elisa; García, Mercedes (Nosferatu, 2025)
Liburu honek fenomeno zinematografikoa aztertzen duten gai gakoen bilduma bat eskaintzen du, hiru ardatz nagusitan banatuta: sorkuntza, errepresentazioa eta bide berriak. Ardatz horien bitartez, ohiko film komertzialetatik aldendu eta zinemaren industria tradizionaletik kanpo sortzen diren sormen eta errepresentazio ikuspegien aniztasuna esploratuko da. Aspaldi hasi ziren emakumeak eta industriako zinematografien barruan sartzen ez diren beste kolektibo batzuk zinearen historia propioa idazten. Zinemak errealitatearen ikuspegiak sortzen ditu, eta horiek, noizean behin, ezarritako eskema narratibo eta formaletatik ihes egiten dute. Aztertuko ditugun kasuetan, eskapada hori ez da soilik narratiba zinematografiko nagusitik urruntzean oinarritzen, une historiko bakoitzean atxikita dauden gizarteen kontakizun hegemonikoetatik ere urruntzean baizik".