Independentziaren dekalogoa : hamar euskal etorkizun - Gabilondo, Joseba (Iruñea : Txalaparta, 2025)
Euskal Herriaren independentziarako aldarria hamarkadaz hamarkada jaso dute belaunaldiek; nola gauzatu, ordea, gure herriaren askatasuna? Baina, are garrantzitsuago: zer forma hartuko luke Euskal Herri burujabe horrek? Gabilondoren hamar ipuin bihurriotan, errealitate alternatibo «ez-utopiko» bana proposatu digu idazleak. Politikak eta literaturak, eskutik helduta, etorkizunaren aukeren artean barneratuko dituzte irakurleak. Turismoaren, gatazka armatuaren, zapalkuntza-ardatzen, adimen artifizialaren edota aurrekari historiko zalantzazkoen gainean gogoeta egiteko istorioak ondu ditu idazleak Independentziaren dekalogoa liburuan.
Jat. izenb.: Before Babel : a History of Basque Literatures
Keywords: Autodeterminazio nazionala -- Euskal Herria; Subiranotasuna; Saiakerak