Istorio desegokiak : gizaki txepelez, maitagarriz eta hiltzailez, justiziaz eta abarrez / Edu Iriondo Gonzalez - Iriondo González, Eduardo (Ediciones Beta III Milenio, 2025)
Istorio "desegokiak" dira. Batzuetan gizonak lotsagarri geratzen dira: "Mahai Gonadunaren Kasu Harrigarria" (Halakorik!), "Karlos Igaztuaren Erizainaren Ahalduntzea" (Eneeeeei!), edo "Imajina eta Pendulua" (ipuin trajipatetikoa!) narrazioetan, esaterako. Edo "Engainuaren Trebezia Ebolutiboa" narrazioan bertan. Xamurtasunareko lekua ere badago "Istorio Sortzaile Ikusiezinak" ipuinean (Osaba eta Lehengusina laburra; maitagarriak biak). "Hizkuntza Hiltzaileak" narrazioan hizkuntzarekiko jarrera hipokritak eta zabarrak agerian geratzen dira, hilketa bat tartean dela. "Powel's Dotrina" inbasio gerren alegoria komikoa da, hiri-tribu batzuen gerra-jolasak erabilita (skinak, underpunkak, tribuen argota...). "Justizia Zuzena"... ipuinean justizia eta epaileak ez dira loriatsu irtengo; Bab basamortuan; badaezpada. "Izuaren zuloan" modu berezian narratutako thrillerra da. Hiltzailerik behar al da hiltzeko? Ohikoak ez diren gaiak eta ikuspegiak umore beltzez, jakinminez eta prosa dotorez tratatuak.