Ilunpetik argira : ihauteri - Truffaut, Thierry; Beltzaiz, Patxi; Euskararen Erakunde Publikoa (Donostia ; Baiona : Elkarlanean, 2005)
Euskal Herri osoan, neguaren erdi-erdian, tradizio zahar ugari berpizten dira indar eta bizi handiz, askok ahaztutzat edo galtzekotan jotzen zituzten arren. Thierry Truffaut antropologoak eta Patxi Beltzaiz argazkilariak, udaberriaren atarian, urte zaharraren eta berriaren arteko igarobidean, iniziazio bidaia batera eramaten gaituzte. Ohitura, jai eta ihauteri giroko praktika hauen kodeak azterzen dituzte, non tradizioak eta sormenak bat egiten duten. Hainbat urteko ikerketa eta behaketaren ondorioz egindako transmisio lanak euskal nortasuna hobeto ulertzen laguntzen gaitu, Europako jatorri sakonak ukatu gabe. Komunitate baten kohesiorako ezinbesteko diren tradizio ziklikoek, sinbolikoki, Ilunpetik argira igarotzeko bidea erakusten digute, etorkizunari ateak irekitzeko.
Indizea (gaika, probintzika eta argazkiena): 142.-143. or.
Bibliografia: 140.-141. or.
Euskararen Erakunde Publikoa eta Eusko Jaurlaritzaren laguntzarekin.
Keywords: Inauteriak -- Euskal Herria; Euskal kultura; Neguko jaiak -- Euskal Herria; Monografiak