Garen piztiaz beste : hitz egin liteke transfeminismoaz? - Etxezarreta Toca, Iñi; Lopetegi, Elene; Iratzar Fundazioa (Tafalla : Txalaparta, 2025)
Gizon eta emakumerik gabeko herri bateranzko bidea egin nahi dugu: menpeko harremanik gabea, bere zentzu zabal eta konkretuenean; harreman horiek nola eraikitzen diren aztertu, eta nola desegin proposatu; desegite horretarako alternatiba posibleak irudikatu, eta praktikan jarri; ardurak sailkatu, guri dagozkigunak hartu, eta gainerakoak dagozkionari hartzeko exijitu. Ezin da berdintasunik egon aipaturiko kategorietan aurkakotasunean produzituak izan diren etsaiak direlako: patroi-desjabetu, menderatzile-esplotatu, senar-emazte, guraso-alaba. Gorputz askoren arteko desberdintasunak ez dira aldarri, errealitate baizik. Piztiak, zomorroak, arraroak, eta, beraz, indarkeriak gurutzatuak. Biolentzia sortzen duen araua suntsitzea dugu helburu. Araua problematizatu behar da, eta beraz, desira ere bai. Desirak alda daitezke lekuz eta formaz. Era berean, gorputzak, estrategiak, hegemoniak eta arauak. Euskal Herria transfeminismotik irakurtzeko eta transfeminismoa Euskal Herritik irudikatzeko gakoak jaso ditugu, Euskal Herri aske eta transfeminista ortzimuga izanik.
Bibliografia: 111.-114 or.
Liburu honek Eusko Jaurlaritzako Kultura eta Hizkuntza Politika Sailaren dirulaguntza jaso du
Keywords: Feminismoa; Transfeminismoa; Queer teoria; Saiakerak