Berrotzako iheslaria - Luzuriaga Sánchez, Gerardo (Nazar : Gardatxo Plataforma, 2025)
Eleberri historikoa. Nafarroako herri txiki bateko familia txiro baten bizipenak islatzen ditu. Protagonistak landa-giroan bizi dira, lan jasaezinak eta amodio korapilatsuak deskribatzeaz gain, herritarren pentsaera eta sentimentuak ere agerian uzten ditu, bi mundu kontrajarriak aurrez aurre jarriz. Garaia ere korapilatsua da. Gabino, 1906.etik 2000. urte arte bizi da. Nafarroako landa bizimodu gogorra eta ankerra islatzen da, bereziki guda zibileko urteak. Ihes egin behar du, Pirinioetatik muga pasatzen saiatu, Kantabrian eta Asturiasen urte bi iragan ondoren, bost urte herrian bertan ezkutatuta egon eta gero, Amerikara ihes egin behar du; Franco hil ondoren berriro itzuliko da herrira.
Keywords: Helduentzako Literatura