Marx eta Keynes ; Ekonomia mistoaren krisia / Paul Mattick ; hitzaurrea, Pablo Oliveros ; itzulpena, Garazi Goldarazena, Julio Soto - Mattick, Paul (1904-1981) (Saiakera (Katakrak), 2025)
Paul Matticken ekonomiari buruzko bi testuk osatzen dute liburu hau. Lehenengoa, Marx eta Keynes, 1955eko azaro-abenduko Western Socialist aldizkarian argitaratu zuten. Ekonomia mistoaren krisia, berriz, 1974an idatzi zuen eta 1977an argitaratu "Economics, Politics and The Age of Inglation" liburuko aurreneko kapitulu gisa. Azken lau hamarkadetako progresismoak, giza aurpegidun kapitalismoak, dikotomia bat eratu nahi izan du neoliberalismoaren eta kapitalismo aurrerazalearen artean. Hala, irudi luke, ongi kudeatutako kapitalismoak gaitasuna izango duela krisi ekologikoa konpontzeko, pobrezia mundutik erauziko duela eta gerra desagerraraziko duela. Honako testuak filosofia eta ekonomia zorrotz eta ez dogmatikoki aztertu eta ulertu zituen militante batek idatzi zituen. Bizitza asko izan zituen ultraezkerreko, komunismo ez leninistako, iraultzaile batek. Oso argigarria da, euskaraz aurrenekoz aritzen den Mattick hura nor zen jakiteko Pablo Oliverosek egin duen sarrera. XX. mendeko lehenengo bi herenetako politika askatzaileena uler daitekeelako Alemanian hasi eta Ameriketan amaitu zuen Matticken bidez.