Zuzendaritzari buruzko azterlana EAEko ikastetxe publikoetan - Ojembarrena, Ricardo; Euskadiko Eskola Kontseilua (Alegia : Hiria Liburuak, 2000)
Ikastetxeetako zuzendaritza arazo gisa ulertuz gero, beroni ekiteko hartuko den ikuspuntuak erabateko garrantzia izango du: metodoaren kontua da. Erreforma garaian hain esanguratsua izan zen Descartesen irakaspenei jarraiki, ikerketaren objektuarenganako hurbilketa "objekturik soilenetik abiatu eta arian-arian konplexuenen ezagutzara eramango gaituen bidetik" gidatu beharko da. Hemengo eta oraingo Hezkuntza Erreforman, zuzendaritzari buruz zerbait ezagutzeko asmoz, azterlan honek protagonisten hitza banan-banan berreskuratu nahi du eta gutxieneko artikulazioa eman, ibil dadin. Hitzegin eta iritzia ematen duten subjektuen atzean plano berriak antzeman daitezke, antzekotasun harremanez uztartutako egiturak: zuzendaritza taldea, ikastetxea erakunde modura eta hezkuntza sistema oro har.
Keywords: Hezkuntzako dokumentu ofizialak (EAE); Hezkuntza-sistema; Monografiak