Gladiadore euskaldun bat Erroman / Xipri Zarraga - Zarraga, Xipri (Hegan (Aizkorri), 2001)
Zirkuko gladiadorea da Muxkildi, eta hondarrean ez dago lagunik. Edonor izan ahal da aurkaria. Muxkildiri Pirinioetako barbaroa deitzen diote Erroman eta fama handia hartu du, gladiadore guztien artean bera delako deldugarriena eta borrokaldi gehien irabazi dituena. Aurkari guztiak garaitzen ditu euskal mendietatik ekarritako esklabuak, guztiei mozten die lepoa eta ikusteriari erakutsi. Zirkuko ikusteen heroia da. Muxkildiren amets bakarra, ordea, hau da: egunen batean libre izan eta Auñamendira bueltatzea, bere sorterrira. Inperio erromatarrak esklabuak hartzen ditu konkistatutako, eta horietako balzuk, indarisuenak, gladiadore bihurtzen dira. Gladiadoreak elkarren kontra borrokatzen dira Zirkuan, Zesar handiaren begiradapean. Denek bene-benetan nahí duten gauza bakarra, baina, askatasuna lortzea da.