Gaua harago bultzatuz - Calabresi, Mario; Auzmendi, Lurdes; Biguri, Koldo (Iruñea : Igela, 2025)
Ez-fikziozko lan bat da "Gaua harago bultzatuz". Mario Calabresiren aita, Luigi Calabresi polizia-komisarioa, 1972an ezker muturreko terroristek erail zuten, Milango komisaldegi batean anarkista bat leihotik behera erori eta gero, haren aurka hasitako akusazio-kanpaina baten ondoren. Ikuspegi pertsonaletik aztertzen ditu semeak aitaren kontrako atentatuaren aurreko eta ondorengo gertaerak. Calabresik argitasunez deskribatzen ditu Italian «berunezko urteak» deiturikoak, eta bere aitak jasan zuen jazarpena kontatzen du, hilketa hark bere bizitzan eta bere familiarenean izan zituen ondorioak, eta baita Italiako gizartean orbain sakonak utzi zituzten urte haietako terrorismoaren beste biktima askoren istorioak ere. "Gaua harago bultzatuz" liburuak interes kultural eta sozial handia du euskal komunitatearentzat, autoreak terrorismoaren eraginari ikuspegi pertsonal eta kolektibotik heltzen diolako. Calabresik sentiberatasun handiz kontatzen ditu gorroto politikoaren ondorioak, memoriaren beharra eta bizikidetzaren berreraikuntza. Euskal Herrian ere indarkeriak zauri sakonak utzi ditu, eta autorearen testigantzak giltzarriak eskaintzen ditu justiziari, adiskidetzeari eta gizarte justuago baten eraikuntzan biktimek duten zereginari buruzko hausnarketarako. Gainera, haren begirada humanistak ulertzen laguntzen du mina mendekuan erori gabe nola gainditu, mezu baliotsua edozein sendatze historikotan. Calabresiren lana euskal komunitatean euskaraz zabaltzeak elkarrizketa, sufrimenduaren aitortza eta memoria partekatu baten eraikuntza bultzatzen ditu.
Liburu honek Eusko Jaurlaritzako Kultura eta Hizkuntza Politika Sailaren laguntza jaso du
Spingendo la notte più in là
Keywords: Helduentzako Literatura