Gizatasun arrantzale / Mikel Epalza & Coline Renault ; [itzultzaileak, Mizel Jorajuria ... et al. ; irudiak, Carlos Solano] - Epalza, Mikel (Euskaltzaleen Biltzarra, 2025)
Apaiz eta itsasgizon, Mikel Epalzak itsas jendeei du bere bizia eskaini. Haiekin da itsasoratu. Sinestedun izan ala ez, haien otoitzak, esperantzak, pozak eta bihozminak ditu bere egin. Bornuan, nabaritu du ezin erranezkoa den lokarria gizonen eta itsasoaren artean, bai eta ere zer ezaugarri garrantzitsua den fedea, eremu erraldoi horren erdian. Lehorrean, Euskal Herri Hego eta Iparraldean, bai eta Atlantiko itsasbazterrean, Mikelek borroka batzuk eraman ditu, itsas gizon eta emazteekin batera, marinelen bizi baldintzak hobetzeko xedearekin, bai eta ere arrantzale gazteak ditu kudeatu beren ofizio eder eta dorpean. Liburu hau da besteekin eta besteentzat eramana izan den bizi paregabe baten lekukotasuna. Agerian emana da solidariotasuna, itsasoari eta itsasgizonei zor diegun errespetua bai eta arrantza artisautzak dauzkan botereak. Hemen argitaratuak dira ere Carlos Solano Mikelen aititak egindako margo-lan batzuk euskal arrantzari buruz.