Iraileko zazpi egun / Eneko Azedo - Azedo, Eneko (Ateko bandan (Elkar), 2025)
Protagonista (emakume gazte bat), bere birraitonak egindako etxera doa bizitzera, Getxo eta Plentzia bitarteko kostan itsaso aurrean eraikitako etxe bakarti bat. Urtetan hutsik egondako etxe hori txukuntzen eta bertako txokoak ezagutzen hasiko da, aldi berean herria ezagutzen, eta birraitonaren paper zaharrak irakurtzen (tartean, birramamari gerra garaian idatzitako gutunak). Apurka, gauza arraroak hasten da sumatzen han eta hemen, eta gertaera misteriotsu horiek lotura harrigarri bat dutela bere aitonak ia 90 urte lehenago deskribatutako zenbait fenomenorekin.