Gizaberetxoak gara : Joxe Azurmendi feminismoekin elkarrizketan - Urdangarin Irastorza, Mikel; Euskal Herriko Unibertsitatea. Argitalpen Zerbitzua; Jakin Fundazioa (Andoain : Jakin ; Leioa : Euskal Herriko Unibertsitateko Argitalpen Zerbitzua, 2024)
"Asi gaitezen komunismoarekin alkar-izketan" aldarrikatzen zuen Joxe Azurmendik 1964an, 23 urterekin. Biziberriitzeko, ikusi, ikasi eta berritzea omen zegokien euskaldunei, entzun zaleak izatea. Bada, hirurogei urtetik gora beranduago, Azurmendi bera zenbait autore feministarekin (Jule Goikoetxea, Judith Butler...) elkarrizketan jarri du liburu honek. Ustez bi mundu ezberdinetakoak izanagatik, gizakia eta mundua ulertzeko moduetan pentsa zitekeena baino gertuago daudela erakutsi da: giza jainko zeru-semearen kritika, gorpuztasunaren aitortza, natura/kultura bestela josteko saiakera, hizkuntzaren zentraltasuna, loturetan eta loturei eskerrak askatzeko egitasmoa,.. Eta, oinarrian, intuizio partekatu bat: "Gizaberetxoak gara". Horrela, Azurmendiren baieztapena berretsi, gaurkotu eta aberastu da.
Bibliografia: 317.-324. or.
Argitalpen honek Gipuzkoako Foru Aldundiaren laguntza jaso du.
Keywords: Azurmendi, Joxe -- (1941-2025) -- Kritika eta interpretazioa; Feminismoa; Pentsamenduaren dibulgazioa; Saiakerak