Mendiak ogibide - Amadoz Ongay, Bingen; Jimenez Maia, Josu (Zarautz : Dakit argitaldaria, 2025)
Herrimina arrastakan daramaten gizon-emakumeak. Gertukoak, etxea, paisaia ezagunera inoiz itzuliko ote den zalantza gorrian bizi. Mundu berri batera egokitu beharra. Aurrean lainoa. Eskuetan eskaxia. Bihotzean kezka. Ongi etorria emanen digute? Estu besarkatu gintuzten agurtzerakoan. Beso zabalik aurkituko dugu norbait? Galderak kolkoan. Erantzunak etorkizunean. Gure patuak mendietara eraman gintuen. Elurra, hotza, negu luzeak. Hala eta guztiz ere, gure zai, han, jende ona zegoen. Frantziaren izkina ezkutu eta ez oso garatu hartan. Hendaiatik eta Portboutik urrun, gizon-emakume erreferentzialak laketurik zeuden, Hegoalderantz muga pasatzerik ez zutenak: euskaldunak eta katalanak, Franjako aragoiarrak eta Euskal Herriarekiko lotura zuten kantauriarrak, denak ala denak gerra-iheslariak.
Keywords: Saiakerak