Odisea / Homero ; itzultzailea, Matías Múgica ; [testuaren berriskuspena, Gabriel Fraile, Juantxo Urdiroz] - Homero (Itzulpen saila (Balea Zuria), 2025)
Europako literaturaren atarian bi obra handi aurkitzen ditugu, ororen ustez arte bikaintasun apartekoak: Greziako bi poema epiko handiak, "Iliada" eta "Odisea". Obra gutxi kanta daitezke, hauek bezala, idatzi zirenetik mende gutxi batzutara oraindik irakurle arruntarentzat gustoz eta probetxuz irakurtzeko modukoak izateaz. Gure lanok, ordea, brontzea baino iraunkorragoak izan dira, 27 menderen gainetik salto egin eta gaur ere gai baitira irakurlea hunkitzeko, gehiegizko atari-lan erudito eta nekosorik gabe, nork bere burua gehiegi prestatu gabe poemari bere baitan harrera egiteko.