Usaindu : lurrinak, esentziak, hatsak eta kiratsak / [testuak eta irudiak, Berta Páramo ; berrikuspen zientifikoa, Laura López-Mascaraque ; zuzenketa, Miguel Vándar ; itzulpena, Lete Itzulpenak ; orrazketa, Euskampus Fundazioa] - Páramo Pino, Berta (Jakin-egarri direnen jakin-mina (Zahorí), 2024)
Egunean 23.000 bat aldiz arnasten duzu. Egiten duzun bakoitzean, nahi edo ez, usaina hartzen duzu. Inguratzen zaituen airea molekulaz josita dago, baina ezin dituzu begi hutsez ikusi. Arnasgora bakoitzean, zeruan ikusten dituzun izar adina molekula sartzen dira zure barruan. Usaimenak, gainerako zentzumenek bezalaxe, gure inguruaren informazioa ematen digu. Bizitako oroitzapenak gogora ekarri edo erantzun emozionalak ere sortu ditzake.