Errepresioaren aurpegiak Gerra Zibilean eta gerraondoan Euskadin (1936-1965) = Las caras de la represión en la Guerra Civil y en la postguerra en Euskadi (1936-1965) / Javier Gómez, Pedro Barroso, Erik Zubiaga, Pedro Berriochoa eta Ángela Bermudez ; Izaskun Sáez de la Fuente eta Ángela Bermúdez (bildumaren argitaratzaileak) ; itzulpena, Marije Bilbao, Agurtzane Mallona eta Sara Muniozguren - Gómez Calvo, Javier; Barroso, Pedro; Zubiaga, Erik; Berriochoa Azcarate, Pedro; Bermúdez, Ángela; Sáez de la Fuente Aldama, Izaskun; Bilbao, Marije; Mallona, Agurtzane; Muniozguren Ortiz, Sara (Euskal Herriko gatazkaren eta indarkeriaren memoria eta historia, 2023)
Gerra Zibilaren garaian eta ondoren, errepresio mota desberdinak egon ziren, aurkari ideologiko eta politikoak desagerrarazteko, botere politiko eta ekonomikoaren baliabide guztiak kontrolatzeko eta herritarren balio eta sinesmenak homogeneizatzeko. Horiek guztiak izugarriak eta bidegabeak izan ziren biktimen ikuspegitik, eta, gainera, herrialdearen garapen demokratikoa geldiarazi zuten. Funtsezkoa da jasandako sufrimendu bidegabe horren eta haren ondorio politiko eta sozialen memoria kritikoa egitea, baita hura sostengatu eta legitimatu zuten logikak argitzea ere.