Gipuzkoako armarria : gure historiaren ispilu - Olabarria Irizar, Patxi; Antzuola. Udala; Nabarralde Fundazioa (Iruñea : Nabarralde, 2024)
Armarriek beti zerbait kontatzen digute gutaz. Gipuzkoakoa ere, gure historiaren ispilua da. Gipuzkoako armarri bihurtuko zenaren lehenengo zigiluan, XV. mendeko gipuzkoarrek gure herriaren historia kontatu nahi izan zuten. Eta bertan beraien nafar sustraiak agertzen ziren. Baina hau ez zen Gaztelaren gustukoa, eta kanoiak ezarri zituzten, euskaldunon arteko zatiketa indartzeko. Hori gutxi ez, eta lehen armarri hare esanahia ere aldatu ziguten. Hau da Gipuzkoako armarriaren historia, aske izan nahi izan duen herri zatitu baten isla.
Bibliografia: 196.-201. or.
Keywords: Heraldika -- Gipuzkoa; Gipuzkoa -- -Historia; Monografiak