Anastasini zirkua - Amuriza, Miren; Amenabar Larrañaga, Malen (Berriozar : Denonartean, 2024)
1936ko uztailean iritsi zen Anastasini zirkua Lodosara. Jatorriz italiarrak ziren arren, Afrikako iparraldetik sartu ziren penintsulan gora, eta bertakoak ziren, Ceutakoak, konpainiarekin zihoazen laguntzaileetako asko. Emankizun bakarra eskaini zuten; Espainiako Bigarren Errepublikaren aurkako estatu kolpea gertatu zen egunean, hain justu, uztailaren 18an. Biharamunean, soldadu frankistek hartu zuten herria: zirkuko kide gehienak afusilatu zituzten eta beren material eta animalia guztiak geratu ziren bertan behera; zamalanetarako erabiltzen zuten elefante bat, besteak beste.
Keywords: Zirkua; Helduentzako Literatura; Album ilustratuak