Azpeitia ezagutzen : nondik gatoz?, nola sortu ginen? [Lehen Hezkuntza, 1. zikloa : hezitzaileen gida!] / [egilea eta koordinazio lanak, Olatz Aranguren Juaristi ; ilustrazioak, Iban Izagirre Uranga ; aholkularitza, Hik hasi euskal heziketarako egitasmoa] - Aranguren Juaristi, Olatz (Azpeitia ezagutzen (Azpeitiko Udala), 2014)
Azpeitiaren historia modu erakargarrian bildu eta ezagutzera eman. Hori da "Azpeitia Ezagutzen" proiektuaren helburua eta horretarako, herriko ondarea unitate didaktikoetan biltzen hasi da Udala. "Zaila izaten da ezagutzen ez dena maitatzea; ez baduzu maite, zaila inplikatzea; ez badago inplikaziorik, zaila herriak aurrera egitea. Gure nortasunaren eta kulturaren biziraupenaz dihardugu; honen aurrean herriko ondarea gazteenei helarazteko lana ezinbestekoa zaigu, herriaren ezagutzak baldintzatzen baititu hein handi batean herriaren oraina eta etorkizuna". Hiru lan-koaderno argitaratu dira, eta, lan-koaderno bakoitza ziklo batean erabiliko dute. Halaber, ziklo bakoitzerako lan-koadernoarekin batera hezitzaileen gida ere argitaratu da. Lehenengo koadernoa, aurreneko zikloko ikasleentzat; 6-7 urte dituztenentzat, zuzenduta dago. Irakurtzen orduantxe hasten dira, eta horregatik lehendabizikoa testu gutxi eta argazki askokoa izango da. Bigarren unitateak, Aro Berritik Aro Garaikidera (XVI-XVIII) arteko denbora tartea bilduko du, eta 9-10 urte artekoentzat izango da. "Ikasleak hirugarren mailan ikasten du ondo irakurtzen, bigarren zikloan, eta hor konplexutasun pixka bat joango da". Eta, azkeneko unitatea, 11-12 urteko gaztetxoentzako da. XIX, XX eta XXI. mendeko Azpeitia izango du ardatz.