Ilun / Xabier Etxaniz ; marrazkiak, Jesus Lucas - Etxaniz Erle, Xabier (Sor saila (Elkar), 1987)
Ilun izeneko lamia batekin topo egin du ustekabean Maddalen neskatilak. Garai batean, zorioneko zen lamia hau, Usun urgunean bizi zen garai haietan. Baina bere zoritxarrerako, lagunek bota egin zuten handik eta orrazirik gae utzi; eta berriro bere ahamen magikoen jabe izateko orrazia behar zuen nahitaez. Lamia egoera larri hartan ikusirik, Maddalenek lagunduko ziola eman zion hitza. Baina nondik hasi, zer egin?... Abentura eta larrialdi asko jasan beharko ditu neskatilak lamiaren orrazia lortu nahi badu: Sikaan sugea, Zutila baso beldurgarria, Hantxiba erresuman preso, ekaitza... Fantasiazko mundu batera eramaten gaitu egileak liburu honekin. Fantasiazko abentura liburu bat dela esan genezake.