Josefa, neskame - Melgar Agirre, Alaitz (Aduna : Elkar, 2024)
Josefa Agirre Etxeberriaren bizitza berreraiki nahi du egileak, haren bilobak. Nor zen baina Josefa? 1928an Azpeitiko baserri batean sortutako emakumea, 12 urte bete orduko neskame lanetan joan zena, eta geroztik bizitza osoan zerbitzari aritu zena, han eta hemen. Alabaina, Alaitz Melgar Agirrek bere ikerketan aurki deskubrituko du inon ez dagoela agiririk, dokumenturik, paper ofizialik. Zer egin, beraz, froga enpirikorik ezean? Neskametzari buruzko saiakera bat topatuko duzu orri hauetan horrez gain, bizitza konplikatua eta nortasun konplexua izan zuen pertsona baten nondik norakoa eta, aldi beran, isiltasunera kondenatutako guztiei hitza emateko ahalegin bat, ikusezinak ikusgarri bihurtzekoa.
Tene Mujika Saria 2023, Debako udalak eta Elkar argitaletxeak antolaturiko Tene Mujika historia hurbilaz idazteko bekaren irabazlea
Keywords: Agirre Etxeberria, Josefa -- (1927-2020); Helduentzako Literatura; Biografiak