Xomorroak / Juliá Guillamon ; itzultzailea, Martin Rezola - Guillamon, Julià (Amaiur (Txalaparta), 2024)
Ipuin-bilduma, eleberria eta saiakera literarioa nahasten diren eremu lausoan, liburu bakan honek orainaren eta iraganaren arteko harremanak kontatzen eta esperantzaren eta memoriaren arteko hariak josten ditu. Hiru udatan zehar gertatzen diren hirurogeita bat pasarte dira: leku kuttunei uko egin beharretik hasi eta basora itzultzeko prestaketetara. Etapa bakoitzean, xomorro bat, zubi lanak egiteko prest. Denborari buruzko gogoeta xamur eta umoretsu bat da, haurtzarotik zahartzarorako bidaia, natura eta harremanak birpentsatzeko gonbita. Bizi garen mundu azeleratutik ihes egiteko opari bat, hain ederki idatzia, xomorroak ere polit agertzen baititu.