Egungo aroa III : 1936-1983 - Gonzalez de Durana, Javier; Barañano, Kosme de; Kortadi, Edorta; Plazaola, Juan (1919-2005); Agirre Aldaz, J. M.; Beriain, Mª Jesus; Erauskin, Jose Ignazio; Koch, Sigfrido (1908-1973) (Donostia : Kriselu, 1992)
Gerra ondorengo Euskal Herriko artegintza aztertzen da Egungo Aroari eskeinitako hirugarren liburuki honetan. Gerra ondorengo Euskal Herriaren egoera politikoak biziki eta zuzen markatzen du epe guztia. Nekez baina etengabe garatzen da atzerrian eta Euskal Herrian bertan gaur eguneraino heldu zaigun mugimendu aberatsa. Sasoi honetan, nahiz pinturan, eskulturan edo arkitekturan Euskal Artegintzak bere sasoirik hoberena bizitu duela esan daiteke. Oteiza edo Chillida, bi baino ez aipatzearren, ez dira ustekabean sorturiko artistak, aitzitik aurretiaz gertatutako susperketa zabalago baten ume ere badira. Hemen suertatzen den arte mugimenduak kanpoko beste zenbait mugimenduekin zerikusi nabarmena du. Ruiz Balerdi, Sistiaga, Zumeta, Ibarrola, Basterrechea, Mendiburu, Amable Arias, Beobide eta abar luze bat Egungo Euskal Artegintzaren zenbait izen ospetsu baino ez dira.
Bibliografia: 85. or.
1992/07/16
Keywords: Euskal artea -- Historia; Monografiak; EIMAk onetsitako materialak