Egungo aroa I : 1876-1919 - Barañano, Kosme de; Gonzalez de Durana, Javier; Basurto Ferro, Nieves; Koch, Sigfrido (1908-1973); Belaxe Itzulpen Zerbitzua (Donostia : Kriselu, 1992)
1876 urtean amaitzen da Guda Karlista eta 1918 urtean bigarren Guda Mundiala, bi urte hauen tartean kokatzen da liburuki honetan aztertzen den Euskal Artearen historia. Tarte honetan gertakizun asko eta garrantzitsu suertatzen da, hoien artean aipatu behar da Espainiak bere koloniak galdu izatea. Urte sasoi hauetan ematen da baita ere 98ko Belaunaldiaren fenomenoa zeinetan hainbat euskaldun, Unamuno eta Barojaren antzera egokitzen den. Guztiz aipagarria da sasoi honetan Euskal Herriak industriagintzan eta finantza mailan lortzen duen garapena. Bestalde ezin ahazturikoa da Nazionalismoaren sorrera. Guzti honek artegintzan duen eragina handia da eta beraren bidetik Euskal Herriko Arteak urterik eroso ea emaroenak biziko ditu.
Bibliografia: 111. or.
1992/07/16
Keywords: Euskal artea -- Historia; Monografiak; EIMAk onetsitako materialak