Errusiako ipuinak (I) / A. N. Afanasiev ; bildumaren prestaketa, Seve Calleja ; itzulpena, Tomas Sarasola ; marrazkiak, Jose Maria Muñoz - Afanasiev, Aleksandr Nikolaevich (Itzul saila (Elkar), 1991)
Belaunaldiz belaunaldi pasatzen den ahozko literatura dute oinarri ipuin hauek. Herri analfabetoak bere irudimenari zabaltzen zizkion ateak. Injustizia eta bidegaberekien aurka, gai ziren fantasiazko heroez jositako ipuinak asmatzeko. Hiru mota ezberdinetan sailka ditzakegu ipuin hauek : animali ipuinak, ipuin miragarriak eta ohitura ipuinak. Azeria hartza eta otsoa askotan agertuko zaizkigu; suzko txoria eta otsoa askotan agertuko zaizkigu; suzko txoria eta sorginak ere bai inoiz. Bertan topatuko ditugu amorde gaiztoa eta ihesi doan alaba ere. Eta etxera kanpotar bat datorrenean, ezer galdetu aurretik, jaten eta edaten emango zaio eta bainua prestatu gainera, izugarria bati da estepan egiten duen hotza.