Jentilak : lurpeko mundua - Bergara, Aritza; Furundarena Juancar; Soto, Sergio; González, Eneko ([Derio] : Eguzkilore Liburuak, 2022)
"Jentilak" trilogiaren hirugarren liburua. Mito guztiak, elezahar gehienak, errealitatean oinarrituta daude, Haren interpretazioan... zein zati da egiazkoa eta zein erantsia? Ba al da beste arrazarik? Erraldoirik, nanorik? Desagertuta dauden izaki arraroekin? Pirinioetako mendikateko urrutiko leku batean, galeria multzo bat eta tunelak -non jentil erraldoiak, milaka urte dituen arraz, bizirik ziren- hondoratu egin ziren eztanda handiaren ondorioz. Joseba Etxebarrieta, euskal mitologiaz aditua, desagertu zen berton, eta bere bikotea den Irati Maeztu lur jota geratu da. Baina sakontasunean, ia esploratu gabeko mundu batean, bizitza aurrera darrai.
Keywords: Euskal mitologia; Helduentzako Literatura