Olatu hilak / Elena Fernández ; [itzultzailea, Ander Ros] - Fernandez, Elena (Rubric, 2023)
Eleberria Erdi Aroko garai ilunean girotuta dago, Bermeo eta Lekeitioko kostaldeko hiribilduetan, gizartean eta politikan asaldatutako une batean. Bizkaiko jaurerria bereganatzeko boteretsuen borrokez gain, bizilagunak beren biziraupen-arazoetan murgilduta daude. Horrela, gizonek etxetik alde egin behar izaten dute itsasoarekin zerikusia duten zereginetan aritzeko. Emakumeak, bere aldetik, sekretu handia gordetzen duen eskuizkribu bat agertzeak zaildu egingo du hura babesten ahalegintzen dira, nahiz eta haien bizitza arriskuan jarri.