Karlismoa - Urrutikoetxea, Jose; Euskal Herriko Alfabetatze Euskalduntze Koordinakundea (AEK) (Donostia : Elkar : [s.l.] : AEK, 1984)
Karlistek aztarna nabaria utzi dute Euskal Herriko historian. Batzuek eta besteek, gaurregungo kontradikzioak esplikatzerakoan, joan den mendeko karlista eta liberal arteko gora-beheretara jotzen dute. Ez arrazoirik gabe; historian beti horrela egin behar izaten da, eta areago menturaz kasu honetan, ez bait da Urrutikoetxearen liburu txiki honek hain egoki adierazten dizuna eragin gutxiko etapa pasajeroa, karlismoak hain zuzen euskal gizartea puxka baterako markaturik utzi duelarik.
Keywords: Karlismoa -- XIX. m. -- Euskal Herria; Monografiak