Leizaola'tar Karmel Euzko Ikastola : Galdakao, 1934-1937 / [egileak] Gregorio Arrien, Ikastolako ikasle ohiak ; [itzultzailea, Sara Muniozguren] - Arrien, Gregorio (1936-2019) (Galdakaoko Udala, 2015)
Liburu honek esandakoa egoki batu eta eihotzen dau. Irakurleak, hartara, Monika ezagutuko dau: emakume ausart eta ekina. Bai eta Lekunberri andereñoaren garaia be. Halanda ze, izena eta izana eagutzeko erea eukiko dogu, orriotako idazkerea hurbil eta tonu nahiz erritmo amultsuaren bitartez. Liburuak orduko garaietara eroan eta emakume jabetua aurkeztuko deusku, eta eraldaketarako egingikoak azalera ekarriko dauz; beretzat ez eukazan printzipioen, baloreen, siniskeren eta ohituren sistemei bueltea emoteko ahaleginean. Halan, eraldaketan sinismen osoa ipiniz eta euskara komunikazino-hizkuntza lez erabiliz, balioetan oinarritutako hezkuntza eta metodo pedagogiko barritzaileak urratu zituan.