Txikia : ur handiak ereiten / Iñaki Egaña ; itzulpena, Markel Lizasoain - Egaña, Iñaki (Orreaga (Txalaparta), 2023)
Poliziak Ostegun Santuz aurkitu zuen Algortako karriketan, Jose Manuel Pagoaga Peixotorekin batera. Biak ihesi atera ziren, baina Eustakio Mendizabal Txikiak bi tiro jaso zituen; bat, lokiaren ondoan. 28 urte zituen, eta Itsasondokoa zen. Peixotok, berriz, poliziari iskin egitea lortu zuen, eta Galdakaon ezkutatu zen. Ondoren, Txikiaren figura euskal askapen prozesuaren mitorik azkarrenetakoa bihurtu zen. 50 urte bete dira Mendizabal hil zutenetik, eta Franco diktadorea hil aurreko etapatik gehien gogoratzen den ETAko kideetako bat da. Militante, euskaltzale eta idazle gailena izan zen, iratzartze nazional baten garaiko protagonista. Liburu hau haren bizitzaren errepasoa da.